Leemspuit

In het vroege voorjaar van 2011 heb ik een leemspuitset aangeschaft. De set bestaat uit een pomp van Schoonewil, een menger van Saris en een compressor van V-Meko. Met dit setje ben ik in staat allerlei soorten mortels te mengen, te verpompen en op te spuiten. Dankzij deze pomp kan ik veel sneller werken en grotere oppervlakken behapstukken. Door de hoge snelheid waarmee de mortel de spuitlans verlaat is de hechting op alle oppervlakken erg goed. Vooral op strobalen is dit van groot belang. Zonder spuit is het lastig om de leem diep genoeg tussen de strootjes door te laten dringen. De enige andere optie is om de balen van tevoren in een leembad te dopen. Niet erg praktisch. Het werk wordt door de pomp bovendien een stuk lichter. Goed nieuws, want ik wil dit werk nog veel langer blijven doen.

Aan de afwerking doet de pomp niets af. it doe ik immers nog steeds helemaal zelf. De spuitset is er alleen om van een voorraad leem een laag op de muur te maken. Dit werkt met droge en natte leem uit de handel, met en zonder stro, en zelfs met ruwe leem en klei. Die dienen eventueel gezeefd en/of geweekt te worden, maar dat verdient zich terug doordat zij zo goed als gratis zijn. Daarnaast is een lokale leem of klei bijna per definitie de meest milieu-vriendelijke optie die er is.

In tegenstelling tot veel grotere mortelpompen is dit setje goed te vervoeren en verplaatsen. Daarnaast werkt het gewoon op 240V, hoewel ik wel twee aparte groepen van 16A nodig heb. Maar dat is in elk regulier huis aanwezig. Verder heb ik alleen een kraantje met Gardena of Geka aansluiting nodig om te werken. Niet alleen geschikt voor projecten dus, maar ook voor particuliere klussen en verbouwingen.